Berättarkväll den 7 april kl 19 – Hans Rosling

Det är med stor glädje vi kan presentera en av Sveriges mest välkända profiler till vår berättarkväll den 7 april klockan 19.00. Anmälan skickas till larsholm333@gmail.com senast den 5 mars. OBS Medlemsavgiften för byalaget 2014 måste vara inbetald innan anmälningar kan ske. 100 kronor till Bankgiro 5817-0663. Märk inbetalningen med e-postadress och namn.

Berättarkvällen har titeln – Jämförelse mellan förändringar i Svarte och i Världen.

Hans är sommarboende i Svarte sedan 1968. Hans hustru Agnethas farmorsfar hyrde ett hus i Svarte redan på slutet av 1800-talet och sedan dess har Agnethas familj tillbringat somrarna i Svarte.

För de av er som inte känner till Hans Roslings bakgrund följer här en resumé.

Hans Rosling har i över 25 år arbetat med global hälsa som föreläsare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet. Han studerade medicin vid Uppsala universitet och blev 1975 legitimerad läkare. Efter specialistutbildning i medicin i Hudiksvall och Uppsala disputerade han 1986 och blev docent i invärtes medicin 1990. Han arbetade fram till 1996 som lärare i u-landshälsovård vid Uppsala universitet och sedan dess som universitetslektor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Rosling arbetade 1979–1981 som distriktsläkare i norra Moçambique. Därifrån beskrev han i sin avhandling förlamningssjukdomen konzo och dess samband med blåsyraexposition från kassavaroten. Han undervisar vid flera universitet om globala variationer i hälsa och har startat kursen i global hälsa vid Karolinska institutet. Rosling utnämndes, från den 17 juni 1997, till biträdande professor i internationell hälsa och från den 1 januari 1999 till professor i samma ämne vid Karolinska institutet. För sitt folkbildande arbete om världens tillstånd och utveckling promoverades han 2014 till filosofie hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.

Hans Rosling var huvudansvarig för en delstudie i katastrofkommissionens arbete i efterdyningarna av jordbävningen i Indiska oceanen 2004.

Han har varit rådgivare åt bland annat Sida och WHO och är även en av grundarna till stiftelsen Gapminder 2005, som skall bidra till en god global utveckling genom att göra statistik lättare att använda och förstå.

Hans Roslings verksamhet har skildrats i dokumentären Roslings värld, som har sänts i Sveriges Television.

I juli 2005 var Rosling sommarpratare i Sveriges Radio. Han deltog 2009 i avsnitt fyra av SVT:s TV-serie Sommarpratarna.

Hans Rosling tävlade i SVT:s underhållningsprogram På Spåret hösten 2009. Detta gjorde han tillsammans med programledaren Doreen Månsson.

När amerikanska magasinet Foreign Policy listade de 100 tänkare vars idéer har format världen under året som gått 2009, hamnade Hans Rosling på 96:e plats med motivering ”för att han får våra tankar att svindla med banbrytande statistik”.

År 2012 tilldelades Rosling utmärkelsen Årets svensk i världen av föreningen Svenskar i Världenför sitt enträgna och innovativa folkbildande arbete med att sprida kunskap om världens och mänsklighetens utveckling” som det bland annat löd i motiveringen.

Anmälan skickas till larsholm333@gmail.com senast den 5 mars.

Tid och Plats: 7 april kl 19.00 Svarteskolans matsal